Fyens Stiftstidende - 3. juli 2004

Af Jørgen Aagaard

 

Glad og frodigt genhør med Aage Stentofts klassikere

Hot og swing i Bogense

Hvem kan huske en revytekst endsige en melodi fra de sidste mange års danske revyer?

 

Revyen lever - måske som bekendt - stadig sit fortrinlige liv ude i det danske sommerland, men sådan rigtige ørehænger-melodier og tekst-baskere, der efterfølgende bliver folkeeje og en del af en hel generations kulturbagage skal man lede længe efter.

 

Men der var engang, hvor tiden var en anden, hvor revyen var et medie for samfunds-kritik og kommenterede længslerne og det levede liv.

 

Dengang i 1930'erne, 40'erne og 50'erne, hvor tilværelsen slog kolbøtter og livet mærkedes.

 

Forfattere som Børge og Arvid Müller, Mogens Dam, Poul Sørensen, Ludvig Brandstrup og Epe fangede tidens trends og stemninger og udødeliggjorde dem i en lang række sange, som bl.a. Åge Stentoft satte musik til.

 

Og det er ham, købmandssønnen fra Holbæk, der prøvede det meste inden for dansk teater i sit lange liv, det handler om i årets sommercabaret i Bogense.

 

Han rystede ufatteligt mange melodier ud af klaveret, som blev ever-greens for generationer. Bogense-cabaret'en har plukket roserne ud, og leverer et både glad og frodigt genhør med Stentoft- klassikere som "Dit hjerte er i fare Andresen", "Månestrålen", "Kys hinanden", "Tante Agathe", "I den mellemste køje" og "Luk dine små uskyldige øjne". Alle hentet fra københavnske revyer og cabaret'er.

 

Fed nostalgi

Bortset fra - i mine ører og øjne - misforståede forsøg på at aktualisere teksterne med henvisninger til lokale koryfæer og begivenheder, for slet ikke at tale om Pia Kjærsgaard, sender cabaret-holdet en fuldfed gang nostalgi ud i Café 44.

 

Randi Winther har et stort, bredt og vidunderligt følelses-register at spille på, foruden saxofon og trækbasun!, Kim Henriksen vokser og vokser i takt med at årene på skuespillerelev-skolen går, og Ejnar Gensø har magt over udtrykkene. Han udstråler teksterne.

 

En cabaret skal være fuld af kommentarer til tiden. Den skal være skarp, alvorlig og humørfyldt.

Det første opfylder Bogense-cabaret'en ikke - af gode grunde - men skarp, alvorlig og fuld af humor og Ulf Starups musikalitet, det er den.

 

For som "Tante Agathe" og Randi Winther spørger: Hvad er livet værd uden hot og swing?

Bogense Sommercabaret: "Musikken er af Åge Stentoft - og så kan de vel tænke Dem til resten....".

 

Instruktion: Ole Møllegaard. Medvirkende: Randi Winther, Kim Henriksen, Ejnar Gensø og Ulf Starup. Spiller til 17. juli.

 

 

Område Avisen Nordfyn - uge 28 2004

Af Freddy Folden

 

Stjernestøv i Cafe 44

Efter et par år, hvor et nyt hold prøvede at forny sommercabaret’en i Café 44 i Bogense er vi nu - heldigvis - tilbage i den cabarettradition, som Agnethe Bjørn skabte igennem 10 år, hvor hun samlede en buket viser og tekster skrevet af samme forfatter eller kommende fra samme land.
 

I år er musikken af Aage Stentoft, men det er de fantastiske visemagere fra dansk revys guldalder i 30’erne og 40’erne der har skrevet teksterne.


I årets sommercabaret er det bl.a. Epe, Børge og Arvid Müller, Poeten og Mogens Dam, der lægger navn til de klassikere, som det unge cabarethold fremfører.


Vi, der er over de halvtreds, har i os et billede af de kunstnere, der i sin tid præsenterede originalversionen. Men i aftenens løb opdager vi, at nå ja, sådan kan den jo også synges, så den lyder rigtigt.


For Kim Henriksen, Randi Winther og Ejnar Gensø plagierer ikke Gerda og Ulrik Neumann, Erica Voigt, Osvald Helmuth, Clara Østø, Max Hansen og de andre store revystjerner, men finder deres helt egen måde at foredrage og synge viserne på - og godt for det!

 

Perlerække af viser
Man sidder i den lille cabaret og tænker, at stjernerne sidder i deres himmel og nikker anerkendende til præstationerne på scenen i Bogense og drysser stjernestøv på cabaretholdet. Og i salen sad Agnethe Bjørn og glædede sig over, at hendes »opfindelser«, Kim, Randi og Ejnar klarede sig flot på scenen.
Og det er da også Agnethe, der lægger navn til den restaurant - Agnethesminde - hvor cabaret’en udspilles.

 

De tre musikere i salonorkestret Den lysegrønne Fermat kan andet end spille musik, de kan også foredrage viser.


Og i løbet af de to timer cabaret’en varer får vi en perlerække af dem. Blandt andet Den lille lysegrønne sang, Dit hjerte er i fare Andresen, Månestrålen, Tante Agathe og I den mellemste køje. Alle med musik af Aage Stentoft.


Kim Henriksen synger med frækt glimt i øjet De sidder som de skal de to og giver en flot, ny version af Kys hinanden, som var den mest kendte sang på Max Hansens repertoire. Kim serverer den i noget der ligner rhumba-rytme med flot stemmepragt.


Randi Winther, selv nybagt mor for første gang, er utrolig sød, som den naive pige der mødte Jacobsen, og hvad der kom ud af det ni måneder senere. Og senere lige det modsatte i en fanden-i-voldsk udgave af Tante Agathe med trækbasunen, som hun iøvrigt giver lyd og overrasker også under forestillingen med at kunne spille saxofon.


Ejnar Gensø synger og charmer sig igennem bl.a. to Osvald Helmuth klassikere, Dit hjerte er i fare Andresen og I den mellemste køje. Stemmemæssigt ligger de godt for ham og med sin fantastiske mimik tilføjer han nye dimensioner til viserne.


Ulf Starup er som sædvanlig sikkerheden selv som akkompagnetør for de tre sangere.
Vil man opleve en poetisk, morsom og charmerende aften i selskab med dygtige skuespillere er Café 44 i Bogense stedet lige nu.


Sommercabaret’en »Musikken er af Aage Stentoft - og så kan De vel tænke Dem til resten« spiller frem til og med den 17. juli dog ikke søndag og mandag.