Fyens Stiftstidende - 2. juli 2005

Af Jørgen Aagaard

««««««

Knæhøj karse i Bogense

SOMMERCABARET: Afslappet og muntert besøg i Halfdans og Bennys kolonihavehus

 

Af Cabaret "Filosofier & Tosserier"

 

Liggestol, hængestol, parasol. Terrassebord, transistor, grensaks, en smule grønt og grufuldt mange bakker med karse pænt placeret på kolonihavehusets røde træfacade. Og så naturligvis bajere og snaps inden for rækkevidde.
Kan det blive mere afslappet?


Nej, det kan det ikke, for i liggestolen slænger Ejnar Gensø sig iført en rædsel af en Hawaii-skjorte, shorts fra en seven-hand-butik og hvide sokker i sandalerne.


Kim Henriksen gi'r den som den stille, tænkende filosof ved terrassebordet, mens Randi Winther - måske i enkefruestand - nusser om sin karse, men sandelig også undervejs viser sig som en tikkende hormonbombe, der nok kan få liggestolenes bodega-vomme i bevægelse.

Om de tre lige har noget med hinanden at gøre i det daglige haveliv, fremgår ikke ganske klart bortset fra i enkelte sekvenser, hvor de også får navne.


Men ellers fungerer årets Bogense Sommercabaret som en række enkeltstående viser og sange, for det meste fra Halfdan Rasmussens og Benny Andersens fantastiske lager. Ingen kan som disse herrer se det store i det små, og levere lunefulde kommentarer til den danske hygge i et finurligt, poetisk sprog.


Vi griner og glædes, græder og forundres, også fordi de tre skuespillere kan kunsten at time og dreje en pointe, så den sidder lige i øjet.

Det er to timer i varmt og hyggelig selskab med tre, nej to velsyngende scenekunstnere og Ejnar Gensø, der synger som den gamle gartner i sangen af samme navn, men ellers fortrækker at recitere, hvad han kan så hver detalje og pointe står lysende klar.

Ind i mellem serveres tekster, der virker malplacerede i sammenhængen. "Den gamle gartners sang" er én af dem, men kan måske forsvares, fordi den tematisk lægger sig op ad aftenens tema, "Sonny Boy" er en anden, og nummeret "Den danske brigade" er et regulært stilbrud, en revy-bidende kommentar til Irak-krigens løgne, som der her er tale om.


Arne Herløv Petersens tekst fejler absolut ikke noget. Den er skarp, provokerende og vedkommende, men den rev os ud af et duftende kolonihavehus-univers fyldt med velduftende sproglige finurligheder og dumpede os ned i et benhårdt politisk klima.

Det var lidt for svært og fjernede for en stund cabaretens magi.


Men kun for en stund. Og overordnet er der grund til at finde spaden frem og grave sig ned et par timer på Café 44 i Bogense.

 

Område Avisen Nordfyn - 5. juli 2005

Af Birgit Folden

Varme og hygge i kolonihaven i Café 44

Det handler om skvalderkål, stegte ål, persille, snaps og øller på mit bord. Om tidsler og tango om at gå i frø, om skuffejern og rivejern, og om hvad et lysthus ellers kan bruges til. Er et lysthus kun til lyst, og et tilsvarende i kolonihaven mere til praktiske øvelser med skuffejern. -Ja, hvad mener De mine damer og herrer. Er et lysthus et rum man begiver sig ind i, når man har lyst eller er det for at få lyst - og lyst til hvad?


Er det til stille betragtninger og udsigt til sommerglæder, hvor bierne og blomsterne, muntrer sig i himmelflugt og søde dyk, hvor man lytter til fuglesang og måske drømmer en smule?


Er et kolonihavehus et sted man trækker sig tilbage til for at drikke kaffe, spise kartoffelmadder, og sove middagssøvn, når man har virket med skuffejernet og bekæmpet skvalderkål, og skændtes med naboen over hans høje hæk og for mange skvalderkål?

 
I Halfdan Rasmussen filosofiske univers fortolket af Randi Winther, Kim Henriksen, Ejnar Gensø og dygtigt akkompagneret af Ulf Starup på henholdsvis klaver og harmonika, er livet en morgengave, sjælen et pilgrimskor, krokus pynter på bordet og der er også øller - kort sagt der er dømt både hygge og drømme om lyster og lyst.


Som oftes, når Halfdan Rasmussen digter sin tosserier, eller noget der slet ikke er så tosset har han en noget om indgang - Noget om helte, om de lige og de skæve om billigrejser og kammermusik. Der er en flegmatisk Skvalderkålblues, og fyrig Tidselstango og så er der en verden uden fro Halfdans univers og flere, hvad man kan kalde stilbrud. Arne Herløv Petersens gode tekst om - Den danske brigade - den der hjælper Bush i Irak, og som Kim Henriksen synger på den gode gamle melodi Mandalay. Ok, der er sand og sol i sangen, og måske er det derfor den er valgt.

 

Børnesange snapseklange

I anden afdeling er der sange, der handler om snaps og otte børnesange, som alle kan synge med på, og som Halfdan har skrevet. I Petersen, Poulsens, Pallesen og Pils univers er der også blevet plads til andre sange, der handler om sol Sonny Boy for eksempel, som Halfdan Rasmussen ikke skal beskyldes for at ha’ begået. Kim Henriksen folder sig ud i et potpourri a-la Giro 413, en præstation, der kræver meget mere end det umiddelbart lyder af såvel sanger som musiker.


Vi får også et sødt og grønt samspil i Den gamle Gartner af Randi Winther og Ejnar Gensø i Den gamle gartners sang. I Bogense Cabareten 2005 får vi hygge for alle pengene og mere til. Der er finurligheder, humor og en erotisk undertone, og så er det godt at vide at tit gør det godt, når det går galt.

 
Det går ikke galt i Cafe 44’s teatersal, der er liv og frodighed i lysthuset, og det er hvad der handler om. Samt morgengaver og frydelige pilgrimskor, alt skyllet ned med folkelige bajere og en lille halv snaps til den knibske, men løfterige Frk Petersen.


Og en af de måske syv overraskelser - jo, det var såmænd Hans Bay, der slog glas.