Korte træk af dansk films historie

- fra starten til 1972

 

I 1891 opfandt Edison kameraet til filmoptagelse og i 1893 forevisningsapparatet. Den første offentlige filmfremvisning fandt sted i Frankrig i 1895.

 

Første fremvisning i Danmark var i 1903 (Peter Elferts ”Henrettelsen”) og den første biograf åbnede i 1904, ”Kosmorama” i Østergade i København.

 

Ole Olsen startede Nordisk Films Kompagni i 1906 og hermed begyndte for alvor produktionen af dansk film. De første år varede filmene ca. 15 min. men i 1910 udsendte det nyetablerede danske filmselskab Fotorama verdens første flerspolersfilm ”Den hvide Slavehandel” der varede hele 35 min.

 

Den første danske filmstjerne var Asta Nielsen, som i sin debutfilm ”Afgrunden” fra 1910 fik et kæmpe gennembrud, ikke kun i Danmark men faktisk i hele verden.

 

Verdens første komikerpar var også danske, nemlig ”Fy & Bi” der også blev internationale stjerner. Det var Lau Lauritzen der med spillefilmselskabet ”Paladium” producerede ”Fy & Bi” -filmene, den første: ”Film, Flirt og Forlovelse” fra 1921. Også en anden verdensstjerne startede i ”Paladium”, nemlig instruktøren Carl Th. Dreyer, der slog igennem med ”Jeanne d’Arc” i 1928.

 

I starten af 1930’erne komme tonefilmen til Danmark og dermed filmmusikken. I 1932 fik ”Odds 777” premiere med Liva Weel og en samling sange, der hurtigt blev hits. ”Glemmer du”, ”Drømmer man om den” og ”Tag med i lunden” bl.a. Og nu domineredes filmscenen af folkekomedien. Op igennem 30’erne og 40’erne kom klassikere som ”Rasmines Bryllup” med Chr. Arhoff, ”Panserbasse” med Ib Schønberg og ”Teatertosset” med Marguerite Viby, tre skuespillere der alle blev ikoner indenfor dansk film.

 

I 1950 startede en række film, der både blev elsket og hadet, baseret på Morten Korchs romaner. Den første hed ”De røde heste” og havde Poul Reichhardt, Johannes Meyer, Peter Malberg og Lily Broberg i hovedrollerne og det blev en kæmpe succes. Specielt Poul Reichhardt sang mange elskede sange i disse film. Mest kendt er måske ”Er du dus med himlens fugle”. Der blev lavet små 20 film, den sidste i 1976.

 

En anden populær filmrække blev ”Far til fire” -filmene også fra 50’erne. Her sang specielt Lille Per sig ind i folks hjerter med sange som ”Hej for dig og hej for mig” og ”Til julebal”.

 

Af enkeltstående filmperler bør nævnes ”Ditte menneskebarn” med Tove Maes, ”Mød mig på Cassiopeia” med bl.a. Hans Kurt og Bodil Kjer og Kai Normann Andersens udødelige sange, bl.a. ”Musens sang” og ”Den allersidste dans”, ”Forelsket i København” med Henning Moritzen syngende Bent Fabricius-Bjerres udødelige sange og ”Sommer i Tyrol” med Dirch Passer og Ove Sprogø. Sidstnævnte dannede par i adskillige film og en af deres mest kendte sange er nok ”Der kommer altid en sporvogn” fra ”Ved Kongelunden” fra 1953.

 

To andre folkekære filmserier opstod i 1960’erne, nemlig ”Poeten og Lillemor” alias Henning Moritzen og Helle Virkner, igen musik af Bent Fabricius Bjerre,

og ”Min søsters børn” med en altid veloplagt Axel Strøbye.

 

Endskønt der ikke er megen vokal udfoldelse i ”Olsenbanden”- filmene har vi valgt at slutte med disse, da de ikke er til at komme udenom og vi dog i et tilfælde støder på ”Har du aldrig set mig nøgen” lødigt udført af Poul Reichhardt og Arthur Jensen. Det er i ”Olsenbandens store kup” fra 1972.

 

Tilbage