Fyens Stiftstidende - 28. juni 2009

Af Lene Kryger

Anmeldelse êêêêêê

DERFRA HVOR VI STOD

Protestsange og pop i skøn forening. Kabaret i Bogense viser, at 70’ernes politiske sange stadig er aktuelle.

Alt er større i kabareten i Bogense i år. Lyssætningen har fået en ekstra tand. Scenografien er gået fra det skrabede til det overdådige med hele tre scener, heraf én hippiehule med indbygget vandpibe, "Don Juans lære" på stigereolen og Hendrix & Che Guevara på væggen. Vi er i den grad havnet blandt venligtsindede hippier, der tænker dybt og drømmer vildt.

 

 Men væsentligst: Teksterne har fået større udsyn. Fra en dansk alpetop styrtdykker vi ned over de flowerpower-spraglede 70’ere. Andet end punktnedslag bliver det ikke til på to timer. Men hvilke nedslag: Røde Mors "Ta’ på landet (Jeg er på rekreation)", revyvisen "Noget farligt indeni", Sebastians "Den lille malkeko" og Jomfru Ane Bands "Plutonium".

 

Når sangene bliver fortolket så overbevisende som her, er det som at høre teksterne for første gang. Nye betoninger, sigende pauser og kapelmester Starups smagfulde manipulation med melodierne får teksternes beskæmmende aktualitet til at stå som mejslet i granit. Overforbrug, friværdi, miljøsvineri, CO2-udledning og profitoptimering. Ordene er måske nogle andre, meningen den samme.

 

Tung kost? Nej, ikke spor, for latteren knalder konstant mod loftsbjælkerne, og man bærer gladelig over med de enkelte svage eller uforløste tekster, der er undervejs.

 

 

 

Syretrip og grineflip

Ole Møllegaards instruktion har aldrig været mere stringent. Med blik for selv de mindste visuelle og verbale detaljer vrider han guldkorn ud af næsten alle verselinjer.

 

Skuespillerne er tro mod teksterne og tiden. Her er ingen ironisk distance, intet "Arj, hvor var det pinligt", men helt og aldeles ubetinget loyalitet.

 

Syretrip, grineflip og hashtåger spiller en ikke uvæsentlig rolle. Grotesk morsomt udstillet af Ejnar Gensø i Niels Skousens "Herfra hvor vi står". Samme Gensø gør Kim Larsens "Blip-båt" til en underfundig og bittersød monolog tilsat metronom og diskolys.

 

Liselotte Krogager er en velgørende blanding af bakkesangerinde og komedienne. I Preben Kaas’ "Der er noget farligt indeni" forener hun overbevisende tre store L’er: Liva Weel, Lily Broberg og Liselotte Krogager.

 

Essensen af 70’erne

Kim Hammelsvang Henriksen viser sin kolossale spændvidde ved ubesværet at springe fra den pikant-sjofle revytekst "Fistriløjerkok" over Clausen & Petersens krasse overklasseparodi "Oberstinde Rosenmund" til en følsom og formfuldendt fortolkning af Kim Larsens "Kloden drejer stille rundt".

 

Men det er hans vanvittige version af Jesper Jensens "Øjet", der destillerer essensen af de frigjorte og søgende 70’ere. Som en shaman på coke rabler Kim Hammels-vang Henriksen de forbudte ord af sig, som i Trilles version blev forment adgang til Danmarks Radio i 1971. Det er sindssygt morsomt.

 

Andre højdepunkter er den vovede udgave af Kaj & Andrea og et overrumplende Dansktop-potpourri, der bliver en livsglædens fællessang.

 

Det er et sats at samle dansktop, revy, protestsange, pop og viser under samme hat. Men for pokker hvor det fungerer, når det som her bliver gjort med oprigtighed, respekt og kærlighed.

 

Om forestillingen

Café 44, Bogense: Bogense Sommer Kabaret: "Derfra hvor vi stod - en kabaret om 70’erne". Instruktion: Ole Møllegaard. Scenografi og lysdesign: Jens Martin Knudsen. Medvirkende: Kim Hammelsvang Henriksen, Liselotte Krogager og Ejnar Gensø. Kabaretorkester: Ulf Starup. Spiller sidste gang 25. juli